Javascript must be enabled in your browser to use this page.
Please enable Javascript under your Tools menu in your browser.
Once javascript is enabled Click here to go back to Greentech
  • Greentech

  • Greentech2

  • Greentech3

  
GreenFiber Inernational investira 35 miliona EUR u otvaranje trećeg postrojenja za proizvodnju recikliranog poliesterskog vlakna u Urziceniju u Rumuniji
utorak, 27 septembar 2016 20:45

Foto Klement HungBukurešt, Juli 2016 – Kompanija GreenFiber International, članica Green grupe, najvećeg reciklažnog parka u Jugoistočnoj Evropi, investira 35 miliona evra u treću fabriku za proizvodnju sintetičkog vlakna napravljenog 100% reciklažom PET boca. Nakon otvaranja novog postrojenja kapaciteta 30.000 tona vlakna godišnje, planiranog za prvu četvrtinu 2017. godine, Green grupa će postati najveći evropski proizvođač poliesterskog vlakna. Kompanija planira da već do kraja 2018. udvostruči kapacitet fabrike u Urziceni, čime će ukupni kapacitet kompanije porasti na 113.000 tona PET vlakna godišnje.

Nova fabrika u Urziceni će imati organizovan rad u dve smene, a zapošljavaće radnike kako iz samog mesta tako i iz okoline. Realizacijom nove investicije broj zaposlenih u kompaniji GeenFiber dostiče 1000.

 

“ Jedini način da odgovorimo na zahtev naših klijenata za povećanjem količina regenerisanog vlakna je da konstantno podižemo kapacitet sakupljanja otpadne PET ambalaže u našem lancu dobavljača. U period od 2013-2015. godine investirali smo 23 miliona evra da stvorimo efikasnu sakupljačku infrastrukturu u Rumuniji i obezbedimo snabdevanje najkvalitetnijom sirovinom”, istakao je Klement Hung, CEO Green grupe.

U okviru procesa proizvodnje sintetičkog vlakna kao zamene za prirodnu vunu, neophodno je sakupiti, sortirati, samleti i oprati PET boce, kako bi se nakon toga transformisale u vlakno. Da bi se ispunio kapacitet proizvodnje instaliranih postrojenja, neophodno je da ulaz sirovine bude čak 162.000 tona PET boca, što je više od ukupne količine PET ambalaže koja se godišnje stavi na tržište Rumunije.

“GreenFiber se uspešno nosi sa jakom konkurencijom proizvođača uglavnom iz Azije i uspeva da obezbedi najviši nivo kvaliteta vlakna napravljenog od čistih PET boca, između ostalog zahvaljujući investiciji u SIGUREC sakupljačku infrastrukturu koju čini 161 stacionarnih i mobilnih sakupljačkih centara u 36 gradova Rumunije. Međutim, usled slabo razvijene sakupljačke infrastrukture u Rumuniji i nedostatka sirovine mi smo prinuđeni da uvozimo 55% količina za preradu i razmišljamo o investicijama u zemljama Srednje Evrope kako bi prevazišli problem snabdevanja, “ dodao je Klement Hung.

Proizvodi GreenFibera plasiraju se uglavnom na tražište Nemačke, Italije, Danske, Češke, Belgije i drugih zemalja EU. Važne klijente grupacije čini automobilska industrija, koja koristi vlakno za proizvodnju tekstila i filtera, zatim higijenska industrija i industrija nameštaja. GreenFiber ima ambiciju da postane najveći svetski proizvođač sintetičkog vlakna, a novo postrojenje u Urziceni je korak bliže tom cilju.