Javascript must be enabled in your browser to use this page.
Please enable Javascript under your Tools menu in your browser.
Once javascript is enabled Click here to go back to Greentech
  • Greentech

  • Greentech2

  • Greentech3

  
DRŽAVNI SEKRETAR, STANA BOŽOVIĆ, OTVORILA NOVO POSTROJENJE ZA RECIKLAŽU POLIETILENA
petak, 25 decembar 2015 00:10
fotoU Mladenovu kod Bačke Palanke je, zahvaljujući novoj investiciji kompanije Greentech otvoren nov pogon za reciklažu polietilena. Svečanom otvaranju novog pogona prisustvovali su i državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede i zaštite životne sredine, Stana Božović, pokrajinski sekretar za urbanizam graditeljstvo i zaštitu životne sredine, Slobodan Puzović, ambasador Rumunije, Daniel Banu i predsednik opštine Bačka Palanka, Alekdandar Đedovac.
Završetkom projekta izgradnje postrojenja za vruće pranje PET fleksa, tretmana otpadnih voda i linije za reciklažu polietilena započetim 2013. godine ukupna vrednost Greentechove investicije dostigla je 5 miliona evra. Državni sekretar u Ministarstvu poljprivrede i zaštite životne sredine je ovom prilikom izjavila da je otvaranje novog pogona za reciklažu značajno ne samo za opštinu Bačka Palanka već i za Vladu Republike Srbije koja podržava sve projekte koji su za dobrobit građana Srbije.

– Ono što je jako važno je što ova fabrika za reciklažu plastike posluje po svim standardima u oblasti životne sredine i ilustruje viziju Vlade Republike Srbije: razvoj zelene ekonomije, nova radna mesta, savremene tehnologije i smanjenje emisije gasova sa efektom staklene bašte, i naravno reciklaže u funkciji zaštite prirode. Mi ćemo nastaviti da podržavamo ovakve fabrike koje predstavljaju primere dobre prakse u Republici Srbiji, jer su nam one jako važne u sistemu upravljanja otpadom. Resorno ministarstvo je krajem 2014. godine usvojilo Uredbu o planu smanjenja ambalažnog otpada za period 2015-2019, u skladu sa stanjem i potrebama u Republici Srbiji i moram da izrazim svoje zadovoljstvo što je prošle godine na tržište Srbije stavljeno u promet 330.000 tona ambalažnog otpada, a mi smo uspeli da sakupimo i recikliramo skoro trećinu od te količine.
Posebno mi je zadovoljstvo što danas otvaramo novi pogon fabrike za reciklažu koja je svoje poslovanje počela sa 30 zaposlenih, a danas zapošljava 130 radnika, jer Vlada Republike Srbije, na čelu sa premijerom Vučićem, se bori za svako radno mesto i mi ćemo ovakvim kompanijama dati podršku i garantovati stabilan poslovni ambijent. Mi u narednoj godini planiramo rad na novom zakonu o upravljanju otpadom i upravo ćemo ovakve uspešne kompanije koje posluju u oblasti životne sredine pozvati da, kao ljudi koji imaju iskustva, koji rade sa najsavremenijim tehnologijama i pioniri su reciklaže u Srbiji, nam pomognu u izradi novih zakonskih i podzakonskih akata, kako bi što pre dostigli standard Evropske unije.  Čeka nas u martu 2016. godine otvaranje poglavlja 27 i Vlada Srbije ovom prilikom poziva uspešne kompanije da se uključe u ovaj proces i svojim znanjem i iskustvom pomognu implementaciju ovog poglavlja koje se odnosi na životnu sredinu,- rekla je državna sekretarka, Stana Božović.
Pokrajinski sekretar za urbanizam, graditeljstvo i životnu sredinu, Slobodan Puzović je  istakao da je otvaranje novog pogona za reciklažu polietilena jedan od najboljih primera dobre prakse i primer kako jedna ekološki osvešćena kompanija koja ima viziju može da unapređuje proizvodnju, otvara radna mesta i istovremeno štiti našu životnu sredinu. – Ovo je takođe jedan od najboljih primera dobre prakse kako zajedničkim radom Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine, stranih investitora i lokalne samouprave, opštine Bačka Palanka uz pomoć Pokrajinskog sekretarijata možemo da dođemo do najpovljnijih rešenja, da otvaramo nova zelena radna mesta i zbrinjavamo otpad na pravi način. Posebno mi je zadovoljstvo što je upravo Pokrajinski sekretarijat pre 6 godina, među prvim dozvolama za skladištenje i tretman ambalažnog otpada izdao integralnu dozvolu kompaniji Greentech i od tada smo uspeli da desetine miliona flaša, plastične ambalaže ne završi u rekama, na deponijama i u životnoj sredini. Uspeli smo da kroz rad ove kompanije, otpad koji je zagađivao životnu sredinu, punio naše deponije i time im skraćivao vek trajanja, prevedemo u sferu održivog razvoja, u sferu potencijala za otvaranje novih radnih mesta i za proizvodnju novih sirovina. To je upravo ono što je suštinski bitno kada govorimo o reciklaži i zbrinjavanju otpada, jer korišćenjem otpada kao nove sirovine mi štedimo prirodne resurse Srbije za buduće vreme, - rekao je pokrajinski sekretar, Slobodan Puzović, tokom ceremonije otvaranja.
Ambasador Rumunije, njegova ekselencija Daniel Banu je izrazio svoje zadovoljstvo što je Greentech kao jedna uspešna rumunska investicija otvaranjem novog pogona unapredio tehnologiju i proširio kapacitete što je doprinelo i zapošljavanju novih radnika.
S obzirom da je istvremeno svečanost povodom otvaranja novog pogona bila i proslava jubileja 10 godina poslovanja kompanije Greentech u Srbiji, generalni direktor Mihail Mateski je uručio specijalno priznanje za 10 godina uspešne saradnje državnom sekretaru kao predstavniku Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine.
Prema rečima generalnog direktora Greentecha, Mihaila Mateskog, za 10 godina poslovanja Greentech je ukupno reciklirao 1 milijardu trista sedamdeseti i pet miliona PET boca (55 hiljada tona) čime su deponije u Srbiji smanjene za 2 miliona 750 hiljada kubnih metara, a emisija CO2 (uglendioksida) redukovana za 82 500 tona. Kontinuiran rast sakupljanja ambalažnog otpada na teritoriji Srbije ilustruje podatak da se ukupna količina recikliranog PET otpada sa 1.800 tona u prvoj godini poslovanja Greentecha, povećala na 8.200 tona u 2014. godini.