Javascript must be enabled in your browser to use this page.
Please enable Javascript under your Tools menu in your browser.
Once javascript is enabled Click here to go back to Greentech
  • Greentech

  • Greentech2

  • Greentech3

  
I U VALJEVU KONTEJNERI ZA SORTIRANJE PET AMBALAŽE
četvrtak, 14 april 2011 22:02
U četvrtak 14. aprila u okviru Sajma avanturizma udruženje “Green bike”  promovisalo je nove kontejnere za odlaganje plastičnih boca koji će ovih dana biti postavljeni na više lokacija u Valjevu. Više od 40 kontejnera za odlaganje PET ambalaže obezbeđeni su donacijom kompanije Greentech, najveće grupacije u domenu reciklaže plastike u Jugoistočnoj Evropi. Kontejneri će biti postavljeni u najvećim gradskim naseljima Kolubara, Zbratimljeni gradovi, Peti Puk, Novo naselje, Tešnjar i na drugim lokacijama.  Paralelno sa tim udruženje građana “Dobri ljudi” uz podršku “Balkanskog fonda za lokalne inicijative” započeće akciju prikupljanja sredstava za nabavku još kontejnera koji će biti postavljeni u blizni osnovnih škola  ali i za edukaciju osnovaca na temu zaštite životne sredine jer bez promene loših navika nema ni čistijeg i lepšeg  Valjeva.
Otpad poput  PET boca, plastičnih kesa ili limenki se jako dugo razlaže, plastične flaše će ostati u prirodi nekoliko stotina godina ukoliko se pravilno ne zbrinu. Navedeni otpad je veliki zagađivač planete, a reciklaža je metod kojim zagađenje možemo ublažiti. Pravilna selekcija PET ambalaže u domaćinstvu podrazumeva da se unutrašnjost prazne PET boce ispere vodom, čep skine i iz boce se istisne vazduh. Ovakva boca se lakše tretira u daljoj preradi i zauzima manje mesta u kontejnerima za odlaganje, čime se povećava njihov kapacitet.

Reciklažom samo jedne plastične boce sačuva se energija koja je potrebna jednoj sijalici od 60 vati za 6 sati neprekidnog rada, a skoro 88% energije se uštedi kada se plastika pravi od upotrebljene plastike nego kada se pravi od prirodnih sirovina nafte i gasa.  Prosečna četvoročlana porodica baci oko 40 kilograma plastike godišnje dok se u Srbiji godišnje potroši 55 000 tona PET ambalaže odnosno oko 1.2 milijardi PET boca, a samo mali deo od toga se reciklira dok većina završi u prirodi ili zakopana u zemlji.

Tekst preuzet sa www.ugradu.info
VALJEVO - WEB PORTAL