Javascript must be enabled in your browser to use this page.
Please enable Javascript under your Tools menu in your browser.
Once javascript is enabled Click here to go back to Greentech
  • Greentech

  • Greentech2

  • Greentech3

  
Osnovan Savet za reciklažnu industriju
četvrtak, 02 decembar 2010 16:21
Mihail Mateski, direktor Greentech doo iz Novog Sada, izabran za predsednika novoosnovanog Saveta za reciklažnu industriju pri Odboru za zaštitu životne sredine PKS                                               
 Na prvoj konstitutivnoj sednica Saveta za reciklažnu industriju pri Odboru za zaštitu životne sredine PKS usvojen je Poslovnik o radu, a za predsednika Saveta izabran je direktor Greentech doo iz Novog Sada Mihail Mateski, koji je i jedan od pokretača inicijative da se ovakav savet osnuje.

Po rečima Siniše Mitrovića, savetnika predsednika PKS, koji je i koordinator  Saveta, Republika Srbija je donela niz velikih ekoloških zakona i posebnih pravilnika, u skladu sa EU regulativom. To je industriju Srbije stavilo pred velike obaveze, a istovremeno, kapaciteti reciklažne industrije Srbije nisu dovoljni. Zato je ustanovljeno da je potrebno osnovati Savet za reciklažnu industriju pri PKS, koji će se baviti pitanjima tokova otpada, izvoznim i uvoznim dozvolama, investicijama, subvencijama, taksama, kreditnim linijama, porezima i finansijama u ovoj oblasti. Savet će doprineti da reciklažna industrija postane jedna od vodećih u domenu zelenih tehnologija, rekao je Mitrović.
Konstitutivna sednica je okupila stotinak privrednika iz cele Srbije, koji podržavaju osnivanje ovkvog tela pri PKS. Savet je važan za njihov status na tržištu, a treba da bude koordinator za rešavanje svih problema vezanih za metalsku i hemijsku industriju, energetiku, rudarstvo, kao i da uređuje probleme ekološkog menadžmenta. Jedna od narednih sednica biće posvećena tenderima za otkup sekundarnih sirovina u javnim komunalnim preduzećima, rekao je Mitrović.
 
Na sledećoj sednici Saveta za reiklažnu industriju biće izabran zamenik predsednika i jedanaest članova Saveta.