Javascript must be enabled in your browser to use this page.
Please enable Javascript under your Tools menu in your browser.
Once javascript is enabled Click here to go back to Greentech
  • Greentech

  • Greentech2

  • Greentech3

  
TRI TONE OTPADNE AMBALAŽE SA ŠTRANDA POSLATO NA RECIKLAŽU
utorak, 07 jul 2015 00:00
fotoNa kupalištu Štrand u Novom Sadu, za dva meseca od početka kampanje „Za čistu plažu, Vašu ambalažu u reciklažu“ i projekta odvojenog sakupljanja otpada, sakupljeno je i reciklirano ukupno 3 tone otpadne ambalaže.

Javno komunalno preduzeće Zelenilo iz Novog Sada, u želji da unapredi svoj sistem upravljanja otpadom i doprinese zaštiti životne sredine, uspostavilo je saradnju sa najznačajnijim kompanijama za reciklažu ambalažnog otpada u Srbiji. Tako je kompanija Sekopak za potrebe odlaganja staklene, plastične i aluminijumske ambalaže na Štrandu postavila 30 namenskih kanti, preduzeće za reciklažu plastike Greentech je obezbedilo 10 žičanih kontejnera, Srpska fabrika za reciklažu, Grejač abrol kontener za sakupljanje stakla, a Recan fond kutije za ugostiteljske objekte i ručnu presu za limenke. Radnici JKP Zelenilo su dodatno angažovani na sortiranju sakupljenog otpada, s obzirom da ne poštuju svi posetioci Štranda u potpunosti upustva, pa u kante namenjene za ambalažni, ubacuju i drugi otpad. U cilju podizanja svesti posetilaca Štranda o značaju odvojenog sakupljanja otpada i reciklaže je podeljeno je 5.000 flajera sa upustvom u koje kante se odlaže iskorišćena ambalaža i organizovano 10 javnih događaja: pozorišna predstava „Prljavo ili čisto nije isto“, radionica „UpCycling baštovani“, mini reciklažna teretana na otvorenom, kreativna ekološka radionica za decu, a tokom Exit festivala volonteri Greentecha, Recana i Exita sakupljali su ambalažni otpad u Exitovom kampu i na plaži.
Namera JKP Zelenilo je da odvojeno sakupljanje otpada za reciklažu postane uobičajena praksa, ne samo u okviru plaže Štrand, već i svim objektima ovog preduzeća. S obzirom da se u Srbiji reciklira samo 30% ambalažnog otpada, a da je prosek Evropske unije duplo veći, bilo bi dobro da primer JKP Zelenila slede i druga preduzeća i institucije u Srbiji, pogotovo imajući u vidu da im je to i Zakonom o upravljenju otpadom propisana obaveza.