Javascript must be enabled in your browser to use this page.
Please enable Javascript under your Tools menu in your browser.
Once javascript is enabled Click here to go back to Greentech
  • Greentech

  • Greentech2

  • Greentech3

  
EXIT YOUR WASTE – promocija reciklaže na Exit festivalu
ponedeljak, 15 jul 2013 21:38
fotoNa poziv organizatora Exit festivala prestavnici preuzeća Greentech i  Recan fonda za reciklažu limenki učestvovali su na dvodnevnoj konferenciji GO GROUP ( Green Operations Europe) na kojoj su organizatori najvećih evropskih muzičkih festivala predstavili svoja iskustva i mogućnosti održivog razvoja, ali i ekološki osvećenog pristupa, ovog značajnog segmenta kreativnih industrija.
Svakako najupečatljivije izlaganje je bilo prestavnika najvećeg svetskog festivala “Glastonbury” koji se održava u zelenom polju nekoliko milja od najbliže naseljenog mesta, na prostoru koji je zapravo tokom godine farma krava. Iz tog razloga osnivači Glastonbury festivala su posvećeni očuvanju životne sredine i primeni različitih zelenih rešenja koja imaju za cilj da spreče narušavanje ekosistema na kom se festival održava. Tako da festival deo neophodne električne energije dobija iz solarnih panela, sav otpad se sakuplja i reciklira, a sadržaj festivalskih toaleta koristi za đubrenje zemljišta.  Festival ima svoju zelenu policiju (naravno veselu i dopadljivu) i organsku pijacu, kao i nekoliko ekoloških kampanja od kojih je najznačajnija “Love Your Farm, Leave No Trace”. Glastonbury festival je takođe jedan od najvećih pojedinačnih donatora pokreta Green Peace.


Interesantna izlaganja gostiju iz GO GRUPE podstakla su i domaću zelenu ekipu da razmišlja o poboljšanju ekološkog otiska EXIT festivala.  Ove godine Greentech i Recan su s tim ciljem organizovali sakupljanje PET boca i limenki na nekoliko lokacija u okviru Petrovaradinske tvrđave, a najznačajniji segment ovogodišnjeg nastupa bila je promocija primarne selekcije ambalažnog otpada i reciklaže organizovana u festivalskom duhu.  Naime, maskote Recana i Greentecha (Limenko i PETke) u kostimima izrađenim o recikliranih materijala ne samo da su uveseljavale su publiku na Exitu, već su putem interesantne nagrade igre i edukovali posetioce o značaju reciklaže. Ispitanici su imali zadatak da pogode od čega se pravi PET vlakno, koliko se godina raspada PET boca i koliko puta se može reciklirati aluminijumska limenka, a oni najuspešniji su nagrađivani  jabukama i breskvama. Zelena ekipa je bila pravi hit na Exitu, posetioci su želeli da se slikaju sa njima, dodirnu suknje izrađene od plastičnih kesa, a naši promoter su se našli na meti brojnih medija koji su pratili festivalska dešavanja.  Pozitivna iskustva sa GO GREEN konferencije i ovogodišnjeg festivala obavezuju nas da se sledeće godine još ozbiljnije angažujemo na “ozelenjavanju” najznačajnijeg festival na ovim prostorima.