Javascript must be enabled in your browser to use this page.
Please enable Javascript under your Tools menu in your browser.
Once javascript is enabled Click here to go back to Greentech
  • Greentech

  • Greentech2

  • Greentech3

  
Seminar „Upravljanje otpadom i mogućnosti korišćenja otpada u energetske svrhe”
sreda, 27 mart 2013 00:51

foto28. februar 2013. godine

Generalni direktor Greentecha, Mihail Mateski je kao predavač učestvovao na seminaru “Upravljanje otpadom i mogućnosti korišćenja otpada u energetske svrhe” održanog u Apatinu 28. februara u Valikoj sali Skupštine Opštine održan u organizaciji VIP fonda. Cilj seminara je bio da se predstave projekti, iskustva i izazovi sa kojima se susreću postojeći strani investitori, kao i da se edukuju predstavnici lokalnih samouprava kako bi oni u razgovoru sa potencijalnim investitorima imali detaljnu sliku mogućih izazova prilikom realizacije projekata iz ovog sektora.

 Seminar su otvorili Živorad Smiljanić, predsednik Opštine Apatin i Aleksandar Stojkov, direktor VIP fonda.  

Postoje procene da će u Srbiji biti neophodno da se uloži oko 900 miliona evra do 2019, kako bi se u potpunosti rešio problem upravljanja otpadom na održiv način i u skladu sa Nacionalnom strategijom, što država neće moći da finansira sama, bez uključenja domaćeg i stranog privatnog sektora“, rekao je Aleksandar Stojkov, direktor VIP fonda. On je naveo da postoji nekoliko načina na koji bi strane kompanije mogle da se uključe:

Foto

„One bi mogle da rade prikupljanje, transport i deponovanje otpada, poput austrijske kompanija A.S.A u Kikindi i Lapovu, potom reciklažu, poput kompanije Greentech, koja reciklira pet ambalažu,  spaljivanje otpada u termoelektranama ili cementara, kako to već radi beočinski Lafarge, ili proizvodnju biogoriva iz otpada, poput kompanije Energo zelena, koja se bavi upravljanjem životinjskim otpadom i koja je nedavno došla u Inđiju“, rekao je Stojkov i naglasio da na osnovu zanimanja investitora koji se VIP fondu obraćaju, postoji mogućnost da će se u Vojvodini u dogledno vreme iz otpada proizvoditi deponijski gas, odnosno električna energija. On je naveo i podatak da, prema infomacijama VIP fonda, u Vojvodini danas radi sedam stranih kompanija u sektoru zelene ekonomije , koje su uložile 50 miliona evra i zaposlile oko 700 ljudi.

Mihail Mateski, generalni direktor kompanije Greentech d.o.o. predstavio je kompaniju, članicu  grupacije sa sedištem u Rumuniji, koja godišnje na nivou GREEN grupe reciklira 50.000 tona ambalažnog PET otpada i 10.000 tona ostale otpadne plastike, a  do kraja 2013. će po kapacitetu postati vodeća kompanija u Evropi u reciklaži otpadne PET ambalaže. Ova kompanija je u Srbiju stigla 2005, u Mladenovu kod Bačke Palanke su investirali 1, 5 milion evra u fabriku čiji je proizvodni kapacitet 600 tona mesečno, i u kojoj radi 50 radnika. GREENTECH je u periodu od 2011. do kraja 2012. godine investirao 18 miliona dinara u nabavku sakupljačke opreme i  unapređenje infrastrukture svoje mreže dobavljača. Mateski je najavio uskoro prvo postrojenje “bottle to bottle”. U novembru 2012. postavljen je kamen temeljac za novu fabriku, takođe u Mladenovu, koja će biti prvo postrojenje u Srbiji u kome će se reciklažom PET ambalaže proizvoditi R-PET granulat - sirovina za izradu novih PET boca.

Na seminaru su predavači bili Tatjana Đurić, pomoćnica Pokrajinskog sekretara za urbanizam, graditeljstvo i zaštitu životne sredine Kurt Derieuw, menadžer za Srbiju kompanije Electrawinds-S d.o.o, Roland Fekete, menadžer industrijske ekologije u Beočinskoj fabrici cementa Lafarge, Svetlana Marušić iz pokrajinskog Sekretarijata za urbanizam, graditeljstvo i zaštitu životne sredine i Ljubinka Kaluđerović, sekretar odbora za zaštitu životne sredine SKGO.

Detaljnije na:

http://sr.vip.org.rs/News/Upravljanje-otpadom-i-mogu%C4%87nosti-kori%C5%A1%C4%87enja-otpada-u-energetske-svrhe#.UUwhpDekQXM