Javascript must be enabled in your browser to use this page.
Please enable Javascript under your Tools menu in your browser.
Once javascript is enabled Click here to go back to Greentech
  • Greentech

  • Greentech2

  • Greentech3

  
GREENTECH NA FESTIVALU OPLANETI SE! RECIKLIRAJ
subota, 23 mart 2013 18:16
fotoGreentech je učestvovao na Ekološkom festivalu „Oplaneti se! Recikliraj“ koji je Zelena inicijativa organizovala u Novom Sadu  u Studiju M u četvrtak 31.decembra.  Festival “Oplaneti se! Recikliraj”  Zelena lista Srbije je organizovala u saradnji sa Institutom za održive zajednice (ISC) i uz finansijsku podršku Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID). Svi posetioci festivala su imali priliku da vide reciklažnu kocku od čelika sa svetlosnim efekatima, da učestvuju u izradi maski od starih novina ili plastike i pravljenju drugih predmeta od otpada u kreativnom reciklažnom kutku.Ovom prilikom bio je izložen i reciklažni lavirint, a posetioci festival su donosili stare knjige I međusobno ih razmenjivali u kutku za razmenu knjiga.
U sali Studija M je bio održan okrugli sto “Oplaneti se! Oživi otpad”  koji je imao za cilj da skrene pažnju na značaj reciklaže i promoviše ponovnu upotrebu otpada. Na okruglom stolu bili su prezentovani rezultati akcije “Oplaneti se! Oživi otpad”, primeri saradnje lokalne samouprave i udruženja građana, a pored predstavnika Zelene inicijative, Gradske uprave za zaštitu životne sredine, Grada Novog Sada I Pokrajinskog sekretarijata za urbanizam, graditeljstvo i zaštitu životne sredine na okruglom stolu je govorila i Kristina Cvejanov, PR Greentecha. Ovom prilikom ona je podsetila da se ove godine navršava 5 godina od usvajanja Zakona o upravljanju otpadom i da je vreme da se sumiraju rezultati u ovoj oblasti, koriguje postojeće legislative i projektuje novi petogodišnji plan koji će doprineti podizanju sakuljenih količina otpada. Po rečima Kristine Cvejanov od strane biznis i nevladinog sektora urađeno je dosta, a kao najslabija karika u sistemu pokazao se javni sektor što je i bilo očekivano. Preduzeće Greentech je za poslednjih pet godina uspelo da značajno unapredi svoju sakupljačku mrežu, kako infrastrukturno tako i povećanjem broja dobavljača, posebno onih iz privatnog sektora, što je doprinelo i povećanju recikliranih količina ambalažnog PET otpada.
 

Dosta pažnje Greentech je posvetio i edukaciji građana, pogotovo mladih i dece o značaju reciklaže u zaštiti životne sredine, a najvažniji partner u tom poslu bile su upravo civilne ogranizacije.  - Zelena inicijativa je u protekle dve godine dala veliki doprinos afirmaciji reciklaže i podizanju svesti o značaju ponovne upotrebe otpada, i jako je bitno da se ove aktivnosti nastave i u narednom periodu. Drago nam je da smo imali priliku da učestvujemo na ovom Ekološkom festivalu, kao i u akcijama Zelene inicijative realizovanim u Bačkom Petrovcu. Nadamo se nastavku ovih aktivnosti i u narednom periodu,a Greentech će uvek biti tu da doprinese borbi za čistiju i zdraviju životnu sredinu,- rekla je Kristina Cvejanov.