Javascript must be enabled in your browser to use this page.
Please enable Javascript under your Tools menu in your browser.
Once javascript is enabled Click here to go back to Greentech
  • Greentech

  • Greentech2

  • Greentech3

  
ZAPOČELA IZGRADNJA PRVE FABRIKE ZA PROIZVODNJU RPET-A U SRBIJI
subota, 10 novembar 2012 20:11
U Mladenovu kod Bačke Palanke u petak 09. novembra postavljen je kamen temeljac prve fabrike  u Srbiji u kojoj će reciklažom otpadne PET ambalaže proizvoditi RPET (PET regranulat), sirovina za izradu novih  PET boca.
Preduzeće Greentech iz Novog Sada će u prvoj polovini 2013. godine realizovati investiciju vrednu  5 miliona eura kojom je planirana  izgradnja postrojenja za tretman otpadnih voda, nove proizvodne hale, instalacija linije za vruće pranje PET boca u okviru unapređenja postojećeg proizvodnog procesa, kao  i izgradnja nove fabrike Vacurema tehnologije po principu “bottle to bottle” ( iz flaše u flašu).
Time će se prvi put u Srbiji reciklažom otpadne PET ambalaže dobijati finalni proizvod, R-PET granulat koji se koristi kao zamena za originalni granulat za izradu PET pretformi, a nabavlja se isključivo iz uvoza. Proizvođači PET bocaće  imati mogućnost da umesto skupljeg uvoznog originalnog PET granulata koriste i jeftiniju domaću sirovinu proizvedenu tehnologijom reciklaže po evropskim standardima, što osim ekonomskog značaja doprinosi i očuvanju životne sredine u Srbiji. Nova fabrika Greentecha omogućiće otvaranje novih 50 radnih mesta u reciklažnoj industriji u Srbiji.

Postavljanje kamena temeljca foto Postavljanje kamena temeljca foto Postavljanje kamena temeljca foto Postavljanje kamena temeljca foto
Postavljanje kamena temeljca foto Postavljanje kamena temeljca foto Postavljanje kamena temeljca foto Postavljanje kamena temeljca foto
Postavljanje kamena temeljca foto Postavljanje kamena temeljca foto Postavljanje kamena temeljca foto Postavljanje kamena temeljca foto

Prilikom postavljanja kamena temeljca predsednik opštine Bačka Palanka, Bojan Radman naglasio je da će nova fabrika Greentecha  značajno doprineti rešenju problema nezaposlenosti, ne samo u Mladenovu već i u okolnim selima.
Ambasador Rumunije Daniel Banu je povodom početka izgradnje nove fabrike Greentecha,  koji je članica međunarodne Green grupe sa  sedištem u Rumuniji,  izrazio svoje zadovoljstvo što  se obim rumunskih investicija u Srbiji povećava i što je iskustvo rumunskih kompanija u oblasti recilaže plastike  doprinelo unapređenju reciklažne industrije u Srbiji, a samim tim i sakupljanju reciklabilnog otpada.
Alina Genes, predstavnica upravnog odbora Green Grupe, izjavila je će zahvaljujući kupovini 3 nove linije za reciklažu Vacurema tehnologije  za fabrike u Rumuniji i Srbiji, Green grupa postati lider u Evropi po kapacitetu prerade otpadne PET ambalaže.
Direktor Greentecha u Srbiji, Mihail Mateski naglasio je prilikom postavljanja kamena temeljca da je nova fabrika za reciklažu PET otpada prvi korak u proširenju Greentechovih kapaciteta i da je već sasvim izvesno da će vrlo brzo započeti realizacija investicije u postrojenje za preradu polietilena, koje će omogućiti zaposlenje još 30 radnika u fabrici u Mladenovu.