Javascript must be enabled in your browser to use this page.
Please enable Javascript under your Tools menu in your browser.
Once javascript is enabled Click here to go back to Greentech
  • Greentech

  • Greentech2

  • Greentech3

  
Edukacijom mališana o reciklaži obeležen Svetski dan zaštite životne sredine
utorak, 05 jun 2012 12:44

Kako se slavi Svetski dan zaštite životne sredine – da li mama da pravi kolače ili da očistimo dvorište? Ko napada životnu sredinu i kako da je branimo? Zašto ne bacati koru od banane na ulicu? Kuda idu iskorišćene plastične flaše? Šta je to reciklaža i čemu ona služi? Čime se pune plišane igračke?

Dan planete Dan planete Dan planete Dan planete

Odgovore na ova i mnoga druga pitanja, deca iz vrtića „Dunavski cvet“ iz Novog Sada mogli su da čuju na predavanju koje je Greentech organizovao povodom 5. juna, Svetskog dana zaštite životne sredine. Uz zvuke klavira i pesmu „Zakleo se bumbar u cvet i u med da će na livadi da napravi red“ oko 40 mališana započelo je svoje druženje sa drugarima iz Greentecha, Kristinom i plišanom kravicom Zelenkom.

RadionicaNa pitanje šta radite u vašem domaćinstvu sa upotrebljenim plastičnim flašama deca su davala različite odgovore:
 - Mama sipa vodu u flaše pa zaliva cveće.
- Moja starija sestra baca flaše kroz prozor.

- Skinemo čepove pa donesemo u vrtić na reciklažu....

 

RadionicaA šta se pravi reciklažom od PET boca mališani iz „Dunavskog cveta“ su mogli i da vide i da čuju, ali i da opipaju na licu mesta. Kravica Zelenka je ponosno pokazala da je njena unutrašnjost ispunjena poliesterskim (PET) vlaknom proizvedenim u fabrikama GREEN grupe, Greentech i Greenfiber. Svako dete je dobilo malo PET vlakna da ponese kući i pokaže roditeljima, kao i edukativne brošure kampanje „Planeti pomaži u reciklaži“. Sa vaspitačicama nakon predavanja deca su bojila bojanke sa likom PETka, maskote Greentecha i pravila strip o reciklaži.
Pesmicom o reciklaži završeno je ovo veselo druženje uz dogovor da se vidimo uskoro ponovo, a do tada da vredno sakupljamo plastične flaše i čepove.
Planeti pomaži u reciklaži,
jer otpad prirodu zagađuje,
pokloni novi život PET ambalaži,
reciklaži se svaka boca raduje.
U kontejner odlaži flaše plastične,
jer Greentech od njih pravi proizvode fantastične.
Umesto da plastikom zagađujemo, parkove, doline i reke.
PET vlaknima punimo plišane mese i zeke.