Javascript must be enabled in your browser to use this page.
Please enable Javascript under your Tools menu in your browser.
Once javascript is enabled Click here to go back to Greentech
  • Greentech

  • Greentech2

  • Greentech3

  
EDUKACIJOM SREDNJŠKOLACA IZ OBRENOVCA OBELEŽEN DAN PLANETE ZEMLJE
utorak, 24 april 2012 13:07
ObrenovacU okviru projekta „Reciklaža nije gnjavaža“ koji sprovode Kancelarija za mlade grada Beograda, Consecogreen, preduzeće za konslating i menadžment  u oblasti zaštite životne sredine i preduzeće za reciklažu plastike Greentech, u ponedeljak 23. aprila, održana je edukacija učenika poljoprivredne škole u Obrenovcu i na taj način obeležen Dan planete Zemlje. Oko 100 mladih Obenovčana je kroz predavanja i radionice imalo priliku da se informiše o značaju sakupljanja, razdvajanja i reciklaže ambalažnog otpada i kompostiranja, ali i o klimatskim promenama, energetskoj efikasnosti i drugim temama od izuzetne važnosti u očuvanju životne sredine. Predavači su bili Kristina Cvejanov, PR menadžer Greentecha i Jelena Vasić iz Consecogreena. Ovom prilikom Greentech je poljoprivrednoj školi u Obrenovcu donirao kontejner za sakupljanje PET ambalaže za čije pražnjenje će biti zaduženo udruženje Eko dvorište. Consecogreen i Kancelarija za mlade Grada Beograda su za potrebe škole nabavili kontejner za kompostiranje organskog otpada, a Recan fond će donirati kutije za sakupljanje limenki.
U nastavku projekta, već u četvrtak 26. aprila biće realizovana edukacija za učenike poljoprivredne škole sa domom učenika PK Beograd, a zatim i srednje zubotehničke škole na Zvezdari. Kontejneri za PET otpad koji će biti postavljeni u ove dve škole biće pražnjeni od strane SWIFT zadruge.

Ova zadruga je nastala kao deo SWIFT Inicijative iza koje stoje 3 agencije Ujedinjenih Nacija aktivne u Srbiji  (Svetska zdravstvena organizacija, UNOPS i IOM) i koja podrazumeva sprovođenje sveobuhvatnog, održivog pristupa usredsređenog na determinante socijalne isključenosti, siromaštva i zdravlja među osobama uključenim u neformalno sakupljanje otpada u Beogradu i Srbiji.
Putem edukacija koje se sprovode u 3 srednje škole na teritoriji grada Beograda radi se ne samo na podizanju svesti mladih o značaju reciklaže u zaštiti životne sredine, već i njenom ekonomskom značaju, pogotovo kada je reč o ekonomskom osnaživanju ugroženih grupa kroz zapošljavanje na polju sakupljanja i reciklaže otpada.