Javascript must be enabled in your browser to use this page.
Please enable Javascript under your Tools menu in your browser.
Once javascript is enabled Click here to go back to Greentech
  • Greentech

  • Greentech2

  • Greentech3

  
IZVEŠTAJ SA KONFERENCIJE U HAGU, 11. I 12. APRIL 2012:
utorak, 24 april 2012 13:10
Business Action for Sustainable Development 2012 – Contribution for Rio+20 

Mateski HagKao deo priprema za RIO +20, UN konferenciju o održivom razvoju u Hagu su 11. i 12. aprila održane konsultacije između vladinih zvaničnika iz celog sveta i predstavnika biznis sektora u organizaciji “Business Action for Sustainable Development 2012”. 
Više od 300 učesnika diskutovalo je na temu “Razumevanje inkluzivnog i zelenog razvoja” analizirajući mogućnosti da se sposobnost inovacije i adaptacije biznis sektora maksimalno iskoriste u transformaciji istog u zelenu ekonomiju. 

Konsultacije u Hagu su organizovane od strane holandske vlade, Odeljenja za ekonomske i socijalne poslove UN i  Business Action for Sustainable Development (BASD2012) koalicije biznis grupa posvećenih održivom razvoju i omogućile razmenu mišljenja i ideja na temu daljeg održivog razvoja svetske ekonomije. Zaključci iz Haga će biti u formi zajedničke poruke i očekivanja privatnog biznis sektora iz celog sveta prezentovana vladama država koje će biti ključni učesnici konferencije Rio +20.
Glavni zaključak je da biznis sektor i vlade država moraju da rade zajedno i da se pomere, kako je gospodin Ša Zukang, sekretar Odeljenja za ekonomske i socijalne poslove pri UN rekao “od  papira ka implementaciji”.

I Janez Potočnik, EU komesar za životnu sredinu, je naglasio da ne može dozvoliti sebi da izgubimo još 20 godina, koliko je prošlo od prve konferencije u Rio De Žaneiru, i da je neophodno ukinuti princip da se pitanja od ključne važnosti po životnu sredinu, a samim tim i opstanka planete Zemlje donose konsenzusom svih država. - Ukoliko odmah ne preduzmemo odlučne korake ka uspostavljanju održivog razvoja i zelene ekonomije čovečanstvo će udariti u zid, a onda će cena koštanja da se otklone posledice biti mnogo veća nego blagovremena akcija.-
Jedan od učesnika panel diskusije, Filip Žuber, savetnik predsednika Alstom korporacije, koja je svetski lider u oblasti energije, transmisije i transportnoj infrastrukturi izneo je zahtev da se drastično povećaju takse za emisiju CO2 u atmosferu.

Generalni direktor Greentecha, Mihail Mateski, kao predstavnik malih i srednjih preduzeća zelene industrije Srbije u Hagu, ističe da je važno shvatiti značaj malih i srednjih preduzeća u uspostavljanju zelene ekonomije i održivog razvoja na globalnom nivou: - Gotovo 90% svetskog biznisa brojčano realizuju mala i srednja preduzeća, 65% zaposlenih u svetu radi u njima, 55% bruto nacionalnih dohodaka država ostvaruje se kroz njihovo poslovanje, a čak 70% novih zaposlenja ostvaruju preduzeća u ovoj grupi.

Glavni doprinos unapređenju nivoa zaposlenosti i na lokalnom nivou daju mala i srednja preduzeća, doprinose većoj edukaciji i brže se prilagođavaju tržištu, lakše optimizuju odnos troškova ulaganja i implentacije novih poslovnih rešenja. Zelena ekonomija je izuzetna mogućnost za razvoj malih i srednjih preduzeća u Srbiji i ona su od ključnog značaja za uspostavljanje održivog razvoja na nacionalnom nivou. Održiv razvoj se oslanja na tri ključna stuba: socijalni aspekt, životnu sredinu i ekonomski aspekt, s tim da u Srbiji, opterećenoj izuzetno visokom stopom nezaposlenosti socijalni aspekt je izuzetno bitan, - smatra Mateski. -I na polju zelene ekonomije i održivog razvoja funkcioniše načelo “Deluj lokalno, misli globalno”. Zagađenje ne poznaje granice, koliko rešavanje problema planete Zemlje zavisi od akcije svetskih vlada, toliko zavisi i od delovanja u lokalnoj sredini. Transformacija malih i srednjih preduzeća u Srbiji u pravcu zelene ekonomije, kroz uspostavljanje energetske efikasnosti, adekvatnog zbrinjavanja otpada, ekološki i društveno odgovornog poslovanja doprinosi rešavanju problema zagađenja na svim nivoima i održivom razvoju.”
Više informacija o konsultacijama u Hagu možete pronaći na  www.rio2012-businessconsultation.nl