Javascript must be enabled in your browser to use this page.
Please enable Javascript under your Tools menu in your browser.
Once javascript is enabled Click here to go back to Greentech
  • Greentech

  • Greentech2

  • Greentech3

  
Reciklažom do eko torbi
ponedeljak, 05 decembar 2011 15:25
Portal www.budiekofin.com i Centar za održivi razvoj (CENOR) iz Subotice pokrenuli su kampanju „Say yes to eco bags - Kaži da eko torbama” koja ima za cilj podizanje ekološke svesti građana, ukazivanje na problem korišćenja plastičnih kesa i uvođenje lokalnog eko brenda - ekoloških torbi od reciklirane PET ambalaže umesto plastičnih kesa.
 
Eko torbeEko torbeEko torbe Eko torbe

Reciklažom PET boca izrađuje se poliestersko vlakno koje ima široku primenu u tekstilnoj, automobilskoj industriji, industriji nameštaja, a eko torbe deljene građanima u okviru kampanje izrađene su 100% od ovog vlakna.
 
Eko torbe Eko torbe Eko torbe  Eko torbe
Kampanja je realizovana u centru Novog Sada, u saradnji sa preduzećem za reciklažu plastike Greentech, u subotu, 26. novembra od 11.00 do 16.00 časova. Svi Novosađani koji su tokom akcije doneli 2 PET boce i odložili u namenski kontejner Greentecha i Sekopaka dobili su jednu ekološku torbu sa sloganom kampanje.Sakupljeno je približno 1000 PET boca, odnosno oko 50 kg otpadne PET ambalaže i reciklirano u fabrici Greentecha u Mladenovu.

U akcije u prostorijama MZ „Sonja Marinković“ održan je i okrugli sto čiji su učesnici bili predstavnici ekoloških udruženja, biznis sektora i medija. U okviru radionice posvećene mogućnostima smanjenja upotrebe plastičnih kesa putem 3 R prinicipa (Reduce, Reuse, Recycle) učesnici su imali zadatak da izrade preporuke za stvaranje dobrih navika građana koje bi doprinele smanjenju zagađenja plastičnim kesama, a diskutovano je i omogućnostima saradnje civilnog, javnog i biznis sektora u promociji zelenih ideja i podizanju svesti građana o štetnosti upotrebe plastičnih kesa.

Kampanja je podržana od Gradske uprave za zaštitu životne sredine grada Novog Sada i od Ministarstva životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja.